Disponible online el dossier #ressonacirc per difondre el circ català actual

Ja ha sortit del forn el dossier #ressonacirc, un material de consulta sobre el circ català actual que vol renovar la imatge que els mitjans de comunicació tenen del circ. Es tracta de sensibilitzar-los sobre la diversitat i el dinamisme del circ fet a Catalunya i de posar al seu abast els recursos per a poder accedir a una informació més àmplia i detallada.

Aquest dossier online és fruit de la mesura de difusió del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022, coordinada per l’APCC. A més dels mitjans, també permetrà fer arribar al públic general informació actualitzada sobre com és, com es fa, on s’aprèn i on veu el circ a Catalunya, a més dels reptes de futur del sector.

Aquest dossier es presentarà públicament aviat, i des de l’APCC el difonem primer entre els nostres socis i sòcies. Com recordeu, el mes de juliol us vam fer arribar un esborrany per recollir els vostres comentaris.


AQUI podeu consultar el dossier online
en català i AQUI en castellà.

AQUI la trobareu en anglès.

Perquè  el dossier #ressonacirc?
Des de l’APCC, amb més de 15 anys, tenim detectada des de fa molts anys aquesta manca d’informació sobre circ català actual als mitjans de comunicació, ja sigui escrits com audiovisuals, de titularitat privada o pública.

Així doncs, la poca presència de les arts del circ als mitjans de comunicació sovint es centra en un tipus i una manera de fer circ que evidentment existeix actualment, però que no és la majoritària a Catalunya.

El circ català actual s’organitza en gran mesura en companyies amb pocs membres, que creen els seus espectacles i molt sovint els representen a festivals i programacions al carrer, ja sigui a Catalunya, a la resta de l’Estat i fora a l’estranger, segons es desprèn de l’Enquesta de Companyies que elabora l’APCC des de fa anys.

A més, els teatres i sales sempre han acollit espectacles de circ, encara que fos en comptades ocasions, i cal destacar que actualment companyies joves i emergents i també creadors/es amb trajectòria estan creant peces adreçades des d’un inici a la seva exhibició en sales.

En poques ocasions aquest circ apareix als mitjans de comunicació, i creiem que una de les causes és la manca de coneixement del circ actual per part dels professionals d’aquest àmbit.

Des de l’APCC considerem que és necessari el reconeixement de la qualitat i potencialitat dels professionals de circ a Catalunya. Aquesta va ser una de les conclusions de les Jornades del Sector del Circ celebrades el passat mes d’octubre de 2021.

Qui ha fet #ressonacirc?
L’APCC ha coordinat la mesura de difusió de circ #ressonacirc, i la periodista especialitzada en circ Eva Romero va ser selecciona per dur a terme la coordinació i redacció, amb el seguiment i acompanyament de l’equip de l’oficina de l’APCC.

A més, el dossier inclou un article del crític de circ Jordi Jané i de l’artista Griselda Juncà. El disseny gràfic ha anat a càrrec de Rosa Lladó.

Les imatges del dossier han estat aportades per agents del sector així com l’APCC, i són obra de diversos fotògrafs i fotògrafes.

Com es difondrà
Des de l’APCC donarem a conèixer el dossier a la premsa a través de diferents accions, i també el difondrem entre tots els agents del sector. S’organitzaran presentacions en el marc de les fires d’arts escèniques i a nivell del públic general s’ha dissenyat una campanya per a xarxes socials.

Una mesura del Pla d’Impuls del Circ
El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El pla consta d’onze mesures específiques finançades en la seva globalitat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Una eina per fer arribar la realitat del circ a Catalunya als mitjans de comunicació

Compartiu aquesta notícia