El Pla d'Impuls del Circ 2019-2022 s'estén pel territori

Al llarg del 2021, algunes de les accions portades a terme en el marc del Pla d’Impuls del Circ es desenvoluparan en diversos punts de Catalunya. A continuació us fem un resum:

Pobles de Circ engega la seva segona edició: tot just s’acaba d’obrir la convocatòria per a seleccionar els espectacles que conformaran la seva programació. S’afegeixen 3 pobles als 4 que ja van participar el 2020: Alcanar (Montsià), Talarn (Pallars Sobirà) i Sant Hilari Sacalm (La Selva), ampliant així l’àmbit d’acció de la mesura fins a les Terres de l’Ebre i comarques gironines.  El projecte té com a objectiu fer arribar programació de circ a pobles de menys de 10.000 habitants amb poca presència d’aquesta art escènica en la seva agenda cultural. En total, es preveu una programació de 27 espectacles i 6 tallers de circ als 7 pobles participants des de la primavera fins a finals d’aquest any 2021.

Durant l’hivern i la primavera, Estat d’emergència, la Producció Nacional de Circ es pot veure encara a 11 dels 15 espais escènics municipals de Catalunya que l’han programat. La propera actuació és al Teatre Principal de Sabadell el 21 de febrer. A més de les actuacions a Catalunya,  Estat d’emergència viatjarà al Teatro Circo Price de Madrid (18 i 19 de març) i al Teatre Principal de Palma de Mallorca (30 d’abril).

La carpa del projecte Nilak comença a esdevenir realitat: s’ha iniciat el procés de construcció i es preveu que la carpa comenci el seu recorregut per les comarques sense teatres del territori a la tardor 2021. A més, Nilak ha estat el guanyador dels Premis Carulla 2020.

Espais de circ del territori
El 19 de juny de 2021, els espais de formació de circ de Catalunya es trobaran a l’Art Santa Mònica (Barcelona) per a una trobada organitzada pel Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel en el marc de la mesura de Formació. Si hi voleu participar, o tenir-ne més informació us podeu posar en contacte amb l’escola a través de l’Anne Morin: prof@escolacircrr.com

La primera edició de l’ajut per a la millora de les infraestructures dels espais de circ s’ha convocat amb caràcter biennal a la tardor 2020. 15 espais de circ, la totalitat dels sol·licitants, han vist concedit l’ajut que demanaven. L’import total destinat a aquests espais ha estat de 86.706,16 €, superior als 50.000 € previstos inicialment. L’OSIC obrirà una nova convocatòria per al període 2021-2022. Us n’informarem a través d’aquest butlletí.

Accions de difusió del circ actual
L’Ateneu Popular 9 Barris ha engegat la mesura de circ social i comunitari conformant diferents grups de treball de recerca i reflexió al voltant de diferents temàtiques: resignificació del circ social, genere, diversitat funcional. En paral·lel, des de la coordinació de la mesura i el grup motor s’estan recopilant i generant diferents continguts. Els fruits d’aquest treball es plasmaran en una base de recursos de circ social i comunitari que es presentarà en el marc d’una jornada a la tardor 2021.

Esfera Circ està duent a terme la seva segona edició d’acompanyament a professionals de la cultura amb l’objectiu de difondre i ampliar els coneixements sobre el circ per facilitar el seu accés al circuit d’arts escèniques de Catalunya. Les sessions de treball els portaran a Trapezi, a la Fira de Circ de la Bisbal d’Empordà i al Festival Theater op de Martk (Bèlgica).
Amb #ressonacirc l’APCC està elaborant eines per actualitzar la visió que tenen del circ els mitjans de comunicació. Consistiran en un banc d’imatges (aviat us explicarem com fer-nos arribar imatges dels vostres espectacles i activitats) i un dossier que vol ser un recurs actualitzat i dinàmic que construeixi un relat del circ actual.

En un altre àmbit la mesura Circ i món empresarial  s’està gestant amb el comissariat de l’empresa Both i amb la participació de diferents agents del nostre sector. Es concretarà en una jornada aquesta primavera que permetrà donar a conèixer el circ al món de l’empresa no cultural per generar possibles vincles i col·laboracions.

Finalment, la mesura d’Internacionalització es presenta en el context actual com una oportunitat de mantenir viu el lligam amb programadors/es i festivals d’Europa. Les dificultats generades per la Covid en relació a la mobilitat han forçat un ajornament de les activitats tot i que preveiem poder iniciar-les aquest 2021.

Si voleu tenir més informació sobre aquestes accions, us podeu posar en contacte amb la coordinadora sectorial del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 (Juliette Beaume) a través del correu plaimpuls@apcc.cat

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.

Circ als pobles, als equipaments escènics municipals i en carpa

Compartiu aquesta notícia